Verduurzamingsstrategieën voor open leermaterialen

Steeds meer docenten creëren, delen en hergebruiken open leermaterialen, vaak in het kader van tijdelijke projecten. Een belangrijke uitdaging is hoe deze initiatieven kunnen voortbestaan na afloop van een project. Dit rapport onderzoekt strategieën voor verduurzaming van open leermaterialen, oftewel hoe projectresultaten blijvend waarde kunnen behouden binnen onderwijsinstellingen.

In 2022 heeft de zone Naar digitale (open) leermaterialen van het Versnellingsplan een inventarisatie uitgevoerd van verduurzamingsstrategieën in zestien projecten binnen het mbo, hbo en wo. In de gedane studie bouwen we hierop voort. Negen (oud)-projectleiders van de Stimuleringsregeling Open en Online Onderwijs zijn hiervoor geinterviewd. Hun observaties zijn vertaald in activiteiten die te samen inspiratie bieden voor een verduurzamingsstrategie.

Het rapport en de tool categoriseren verduurzamingsstrategieën langs twee dimensies: tijdsfase (vooraf, tijdens, of na het project) en aspect (organisatie, inhoud en actoren).

De Wikiwijstool bevat de gecombineerde resultaten van zowel de studie die gedurende het Versnellingsplan heeft plaatsgevonden (2022) en deze laatste studie. Betrokkenen, bijvoorbeeld projectleiders en beleidsadviseurs, kunnen inspiratie opdoen en aan de slag om vast te stellen welke activiteiten zij in kunnen zetten voor de verduurzaming van hun open leermaterialen projecten.

Beschikbaar via Wikiwijs: activiteiten om voor, tijdens en na een project te werken aan verduurzaming

Foto: Dan Meyers afkomstig van Unsplash