Projecten

Terug naar overzicht
Vakgebieden

Massive Open Online Course (MOOC) – Beter schrijven in het hoger onderwijs

Soort innovatie MOOC
Vakgebieden Taal en Communicatie

Met dit project hebben de HvA en de UvA een online cursus ontwikkeld, die studenten helpt hun schrijfvaardigheid te verbeteren. Docenten kunnen deze cursus inzetten in hun colleges. De studenten leren door een combinatie van theorie, filmpjes, opdrachten en online peer feedback op elkaars producten.

Instelling

Hogeschool van Amsterdam en Universiteit van Amsterdam

Doel en doelstelling

Het doel van dit project is om de schrijfvaardigheid van studenten in het hbo en wo te verbeteren met een online cursus. In een interactieve online open omgeving kunnen de studenten in hun eigen tempo en tijd oefenen met de stof die beschikbaar is. Docenten kunnen de Massive Open Online Course (MOOC) inzetten tijdens hun colleges. Het is de bedoeling dat de studenten met de MOOC zowel hun schrijfvaardigheid verbeteren als de kwaliteit van het geschreven eindproduct.

Resultaten

Er is een Massive Open Online Course (MOOC) ontwikkeld, met daarin zes modules. In die modules werken studenten aan een schrijfopdracht die steeds verder wordt uitgewerkt. Alle stappen van het schrijfproces passeren zo de revue; van opdrachtbeschrijving en brainstorm tot eindredactie. De studenten krijgen daarnaast aan de hand van testen inzicht in hun eigen schrijfproces en schrijfniveau. Door filmpjes van schrijvers die hardop denken, worden studenten zich bewust van beslissingen die ze kunnen nemen tijdens het schrijven.

Ontwikkelde materialen

De MOOC Beter schrijven staat op het edX-platform en is beschikbaar onder een CC-BY 3.0-licentie.

Tips

  • Doe vooronderzoek naar de mogelijkheden van de beschikbare platforms. Kies het platform die het meest geschikt is voor de MOOC die je wilt ontwikkelen.
  • Besteed veel aandacht het videomateriaal. Zorg dat het van goede kwaliteit is en dat de juiste personen worden gecast.
  • Test enkele filmpjes vooraf bij de doelgroep.
  • Lanceer je MOOC in eerste instantie zonder weinig bombarie en geef er vervolgens na een paar maanden veel aandacht aan. Op die manier heb je de gelegenheid om de schoonheids- en beginnersfoutjes eruit te halen en te zijner tijd een goed product te presenteren.

Contactpersoon voor vragen

Francien Schoordijk, f.m.c.schoordijk@uva.nl

Stimuleringsregeling open en online onderwijs

Dit project heeft in 2016 deelgenomen aan de stimuleringsregeling open en online onderwijs.